CONJUNCTIVITA

OPTINOSTRA

Conjunctivită

Înainte de a discuta despre simptomele, tratamentul și gradul de transmisibilitate, trebuie să categorisim tipurile de conjunctivită, dupa cum urmează:

Conjunctivita infecțioasă. Este o afecțiune extrem de ușor de răspândit, putând fi contactată de la o persoană la alta prin: atingerea ochilor cu mâinile neigienizate corespunzător, utilizarea unui obiect de către mai multe persoane (ex. prosop, produse de make-up etc.), strănutul sau tusea cu expectorații.

Conjunctivita alergică. Este o afecțiune cauzată de factori externi, precum expunerea la părul de animale, polen, parfumuri etc.) și care nu este contagioasă.

Simptomele conjunctivitei se manifestă prin:

  •  Umflarea și roșeața pleoapelor

  •  Roșeața ochilor

  •  Scurgeri ale ochilor

  •  Senzația de mâncărime

  •  Senzația de corp străin în ochi

  •  Sensibilitatea ochilor la lumină

  •  Lăcrimare excesivă a ochilor

În cazul în care vă confruntați cu simptomele de mai sus sau cu o parte din acestea, se recomandă programarea unei vizite la oftalmolog. În acest mod veți putea identifica din timp afecțiunea cu care vă confruntați, precum și tratamentul optim necesar sănătății ochilor dvs.. După caz, medicul vă poate prescrie antibiotice privind tratarea conjunctivitei infecțioase/bacteriene, iar în cazul conjunctivitei alergice să fie nevoie de identificarea factorilor alergeni (sursa alergiei).

Pentru a reduce simptomele conjunctivitei, până veți ajunge la un specialist, vă recomandăm să folosiți dischete/comprese cu apă rece pe ochi, îndepartând delicat scurgerile. De reținut este să nu folosiți compresa de la un ochi la altul, pentru a evita răspândirea infecției.

Pentru a evita transmiterea conjunctivitei de la o persoană la alta, evitați atingerea ochilor persoanei afectate, recurgeti la dezinfectarea și igienizarea permanentă a mâinilor și încetați să utilizați produsele de igienă și de machiaj care au intrat în contact direct cu ochii pe perioada cât au fost afectați de conjunctivită.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *